Friday 18 March 2016

Panduan Penyediaan Sayur untuk Anak



Sayur... bukan saja anak, kadang-kadang mak ayah pun tak makan sayur, betul tak?

Cuba-cubalah biasakan. Banyak pilihan sayur yang boleh dimakan. Sayur daun hijau, sayur jenis kacang, sayur berubi dan lain-lain lagi. Kalau kita pun tak makan, bagaimana nak galakkan anak makan?

Semasa menyediakan hidangan sayur, untuk pastikan semua zatnya terpelihara, boleh ikuti panduan berikut  yang dikongsi oleh Puan Norfiza Mohd Nor, Pengarah Akademik di Institut Makanan Malaysia.

Antara panduan penyediaan sayur:

1. Elak memotong sayur secara kasar sebelum masak. Potong dengan cermat. Hanya buang bahagian yang tidak boleh dimakan atau potong dalam saiz yang lebih besar.

2. Gunakan pisau yang tajam kerana pisau yang tumpul akan 'menumpulkan' nutrien dan vitamin yang terdapat pada sayur.

3. Basuh dengan cepat sebelum anda memotong supaya khasiatnya dikekalkan. Jangan merendam terlalu lama.

4. Pastikan periuk ditutup semasa merebus sayur.

5. Jangan masak sayur hingga terlalu layu. Masukkan sayur ketika air mendidih dengan kuantiti air yang sedikit dan tutup secepat mungkin.

Sebenarnya memasak sayur hanya perlu masa yang singkat dan resipi yang mudah sahaja.

Jom kita lebihkan makan sayur dan galakkan anak-anak turut rasa seronok makan sayur :)

Makanan Ibu Menyusu Perlu Ambil untuk Kurangkan Jaundis Bayi

Catatan ini ditulis sewaktu hari ke 14 saya berpantang anak kedua. Anak saya alami masalah jaundis sejak hari ketiga kelahiran. Namun menjelang hari ke 14 itu, alhamdulillah jaundis anak saya makin berkurang dan tak perlu untuk ulang ambil darah lagi (TSB). Bacaannya pun tak terlalu tinggi cuma ambil langkah berjaga-jaga.

Sepanjang 14 hari tersebut, sebenarnya ada juga hari yang saya hampir putus asa untuk tambahkan susu badan. Saya seakan buntu untuk buat apa lagi supaya anak saya puas menyusu dan menurunkan jaundisnya. Sebab langkah yang paling berkesan untuk menurunkan jaundis bayi adalah melalui penyusuan susu ibu. Dan bayi perlu membuang air kecil dan besar dengan kerap untuk cepat baik.

Tapi, dalam kes saya, anak saya hanya membuang air kecil dan besar masa hari pertama sahaja. Hari seterusnya hingga hampir hari ke-7, dia hanya membuang air kecil sahaja. Itu pun sedikit-sedikit. Risau juga tapi saya tetap teruskan penyusuan dan yakin susu badan akan bertambah dan mampu menurunkan jaundis anak. Saya tak mahu cepat mengalah dengan memberi susu formula. Terlalu awal untuk putus asa.
Setelah berurut, alhamdulillah pengaliran susu makin lancar dan bertambah. Saya turut paksa diri makan dengan kerap. Kalau tak makan minum mana kan nak ada susu badan. Suami pun belikan macam-macam untuk elak saya lapar dan masuk angin.

Ibu sedang berpantang elok makan sedikit-sedikit tetapi kerap. Selang sejam dua boleh makan. Kalau saya lah. Tapi ada juga masa yang terbabas. Bila anak asyik nak mengempeng (kata orang Jawa), kita nak buat apa pun tertangguh kejap.

Selain berurut, antara makanan yang menjadi milk booster untuk saya adalah:

1. Minuman panas / suam
Saya selang seli kan Vico, Horlicks, Nestum oat. Saya tambahkan sekali dengan serbuk protein (Energizing Soy Protein) untuk lebih khasiat. Ibu menyusu perlu ambil lebih protein untuk hasilkan susu badan yang berkhasiat untuk anak di samping membekalkan tenaga untuk ibu menguruskan anak.

2. Air masak
Saya memang jenis yang suka minum air masak. Cuma bila menyusu kena lagi banyak minum air. Kalau tak, macamana nak hasilkan susu. Lagi pulak saya ambil suplemen, memang perlu sangat minum banyak air untuk suplemen tu berfungsi dengan baik.

3. Buah mata kucing / longan kering
Buah-buah ini dijual kering, boleh dibeli di kedai ubat cina atau mana-mana pasar raya pun mungkin ada. Rebus dan minum airnya suam-suam. Makanlah buahnya sekali. Alhamdulillah.

4. Susu
Berpantang kali ni, saya minum susu kambing. Katanya elok untuk kecutkan rahim dan kurangkan jaundis pada anak (jika ada). Saya minum susu Hi Goat, 1 sachet sehari. Pernah cuba susu kambing segar tapi saya tak boleh telan. Kuat sangat bau dan rasanya. Susu kambing ni kadang-kadang saya masukkan dalam Vico atau Horlicks. Selain tu, untuk cukupkan kalsium seharian, saya ambil suplemen kalsium.

5. Nasi dan lauk panas
Dah nama orang Malaysia, mesti tak boleh kalau tak makan nasi. Rasa lengkap bila dapat jamah nasi biarpun sekali sehari. Untuk bekalan karbohidrat sebagai tenaga, selalunya saya ambil nasi selain roti. Nasi, kalau kena pula dengan lauk kegemaran saya, memang puas makan. Bila seronok makan, automatik susu bertambah sebab kita happy. Dan makin happy sebab dapat menyusu anak sampai kenyang. Insya Allah ☺
Dulu-dulu, kalau jaundis, mandikan anak dengan ubat sensei, bagi anggur hitam, minum susu kambing... sebenarnya ibu yang kena ambil semua tu dan khasiatnya dapat ke anak melalui susu badan. Perut anak terlalu awal untuk proses semua tu. 

Dan kadangkala kurang membantu juga tapi wallahu'alam.

Alhamdulillah bacaan jaundis anak pun dah tahap normal. Dan saya syukur saya dapat kurangkan jaundis ni melalui penyusuan susu ibu sepenuhnya. Anda yakin, insya Allah.

Beras Sangai, Serbuk Ikan Bilis dan Puri untuk Bayi

Teks: Hifzaila Hafni
Imej: Koleksi Zenty Erma

Saya seronok bila tengok ibu-ibu lain teruja sediakan makanan untuk anak-anak mereka. Kali ini, saya nak kongsikan cara sahabat saya sediakan stok makanan untuk anaknya yang berusia 7 bulan.
Sahabat saya ini, namanya Zenty Erma. Seorang doktor gigi yang berkhidmat dengan Angkatan Tentera Malaysia. Walaupun dengan jadual kerja yang padat dan sibuk, beliau tetap kuatkan semangat untuk sediakan makanan anak yang disediakan olehnya sendiri. Saya juga percaya ibu-ibu sibuk lain juga boleh lakukan sebagaimana sahabat saya ini.

Setiap hujung minggu, beliau akan siapkan beras dan ikan bilis yang telah disangai dan dikisar. Juga stok puri (kali ini puri kentang dan carrot).

Di sini saya kongsikan cara penyediaan bahan-bahan ini. Dulu pun saya buat macam ini juga masa Faheem baru mula makanan pejal, tapi tak sempat nak ambil gambar. Berikut cara saya sediakan cuma gambar saya pinjam sahabat saya punya.


1. Beras sangai dan kisar

Beras direndam semalaman. Kemudian ditos hingga betul-betul kering. Sangai dalam kuali hingga masak tapi hati-hati jangan sampai hangit. Guna api kecil sahaja dan dikacau selalu. Dah siap, kisarkan menggunakan mesin pengisar kering. Simpan dalam bekas. Nak bagi anak makan, masak sekejap je atas dapur (dan masukkan protein dan sayur) sebab beras dah masak dan hancur.

2. Serbuk ikan bilis

Ikan bilis dikopek (buang kepala, perut) dan dibersihkan. Juga rendam semalaman kemudian ditoskan. Bila dah kering, sangai dalam kuali, sama macam beras tadi. Kemudian kisar dalam mesin pengisar kering dan disimpan dalam bekas. Nak guna, hanya taburkan atas makanan anak. Bubur nasi, puri dan sebagainya. Kalau kita nak guna dalam masakan pun boleh, buat banyak sikit.



3. Puri kentang dan carrot

Bersihkan kentang dan carrot. Kupas kulit dan potong dadu. Stimkan. Kemudian kisar.

Kalau ada hand blender lebih mudah. Simpan dalam bekas kecil dan bekukan. Nak guna, keluarkan dari freezer sejam sebelum. Masukkan dalam bubur atau boleh panaskan untuk bagi anak makan terus.

Mudah dan tahan lama tapi kena simpan beku lah ya.











4. Kismis dan minyak zaitun.

Saya hanya guna sekali sekala. Sahabat saya guna ni. Saya kadangkala guna kurma. Minyak guna minyak masak atau marjerin (kuantiti yang sangat kecil) sebab tak ada stok macam ni di rumah.

Kismis/kurma ada rasa manis-manis sikit lagipun makanan sunnah kan. Minyak untuk lemak, tak perlu banyak. Sikit sahaja.