Friday 18 March 2016

Panduan Penyediaan Sayur untuk Anak



Sayur... bukan saja anak, kadang-kadang mak ayah pun tak makan sayur, betul tak?

Cuba-cubalah biasakan. Banyak pilihan sayur yang boleh dimakan. Sayur daun hijau, sayur jenis kacang, sayur berubi dan lain-lain lagi. Kalau kita pun tak makan, bagaimana nak galakkan anak makan?

Semasa menyediakan hidangan sayur, untuk pastikan semua zatnya terpelihara, boleh ikuti panduan berikut  yang dikongsi oleh Puan Norfiza Mohd Nor, Pengarah Akademik di Institut Makanan Malaysia.

Antara panduan penyediaan sayur:

1. Elak memotong sayur secara kasar sebelum masak. Potong dengan cermat. Hanya buang bahagian yang tidak boleh dimakan atau potong dalam saiz yang lebih besar.

2. Gunakan pisau yang tajam kerana pisau yang tumpul akan 'menumpulkan' nutrien dan vitamin yang terdapat pada sayur.

3. Basuh dengan cepat sebelum anda memotong supaya khasiatnya dikekalkan. Jangan merendam terlalu lama.

4. Pastikan periuk ditutup semasa merebus sayur.

5. Jangan masak sayur hingga terlalu layu. Masukkan sayur ketika air mendidih dengan kuantiti air yang sedikit dan tutup secepat mungkin.

Sebenarnya memasak sayur hanya perlu masa yang singkat dan resipi yang mudah sahaja.

Jom kita lebihkan makan sayur dan galakkan anak-anak turut rasa seronok makan sayur :)

No comments:

Post a Comment